Varme- og klimastyring med dataloggere i Hadsten

I Favrskov Provsti er der fokus på varmeforbrug og indeklima. Alle provstiets 36 kirker skal nemlig i løbet af en fire-årig periode have kortlagt deres energiforbrug. Og det sker via dataloggere og hjælp fra Energitjenesten. 

I Hadsten Sogne har man allerede haft dataloggere i sognets fire kirker, og samtidig har sognets graverteam ført dagbog over temperatur, luftfugtighed, vejret udenfor, udluftning, brug af kirken osv. Og det har været en øjenåbner for kirkegårdsleder Thomas Jensen: 

– Da vi fik dataloggeren, fik vi samtidig et stykke papir, hvorpå vi hver dag skulle skrive, hvad temperaturen og luftfugtigheden var, hvordan vejret var udenfor, hvornår der blev tændt for varmen, luftet ud osv. På den måde har vi fået et indblik i, hvordan indeklimaet i kirken er. Det har været en god øjenåbner, men det stiller også store krav til graveren, som skal være meget opmærksom på, hvordan temperaturen og luftfugtigheden går op og ned, og hvordan luften er, når man kommer ind. Hvis vejret er fugtigt og luftfugtigheden i kirken er høj, dur det jo ikke at lufte ud, hvis man reelt set bare trækker en masse fugt ind i kirken. Så er det måske bedre at lukke lugerne og tænde for varmen, hvis luftfugtigheden skal ned, forklarer Thomas Jensen. 

Læs artikel om dataloggere i Hadsten Sogne og energibesparelser her